Družba Partner izvedla batimetrične meritve Blejskega jezera

Minuli teden je družba Partner, ki je del skupine HESS, izvedla batimetrične meritve Blejskega jezera.

Slika 1: Izvajanje batimetričnih meritev na Blejskem jezeru.

Batimetrične meritve so namenjene natančnemu kartiranju ter določitvi oblik dna rek, jezer in ostalih voda.

Partner meritve izvaja z najsodobnejšo opremo, večsnopnim sonarjem, dobljene podatke pa lahko predstavijo v 2D ali 3D obliki. Z rednimi meritvami na ta način spremljajo in nadzirajo dogajanje z dnom, kar omogoča lažje in pravočasno načrtovanje ukrepov za obvladovanje nanosov.

Slika 2: Prikaz rezultatov batimetričnih meritev Blejskega jezera

Meritve izvajajo z ekološko sprejemljivim plovilom na elektro pogon, ki omogoča plovbo tudi na območjih, kjer je plovba z bencinskimi motorji prepovedana. Elektro motorni pogon namreč ne onesnažuje vode in zraka, kot je to značilno za motorje z notranjim izgorevanjem. Plovilo je zaradi tega še posebej primerno za plutje po narodnih parkih in ekološko zaščitenih območjih.

Slika 3: Družba Partner meritve izvaja s plovilom na elektro pogon, ki ne onesnažuje okolja in je primerno tudi za plutje po ekološko zaščitenih območjih.

Plovilo je sicer v celoti izdelano iz aluminija in odporno na morebitne mehanske poškodbe in udarce. V dolžino meri 5,5 m, v širino 2,17 m, tehta približno 500 kg in omogoča prevoz šestih oseb.

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij najdete v pravilih o rabi piškotkov.